Team building ideje v objemu dolenjskih gričev

Team building je ena od najbolj popularnih aktivnosti za skupine ta trenutek. Sam izraz je sestavljen iz dveh besed, ki v slovenskem dobesednem prevodu pomenita »gradnja tima«, kar tudi v resnici dobro opiše dejavnost, o kateri govorimo. V nadaljevanju vam bomo predstavili razne team building ideje, za katere menimo, da so lahko izredno koristne za vaš tim in hkrati zelo zabavne in prijetne.

Gradnja tima oz. teambuilding je veščina, ki skupinam (recimo sodelavcem v nekem podjetju, skupini tabornikov, šolski košarkarski ekipi,..) predstavi pomen usklajenega dela, jih spodbuja v skupno mišljenje, v povezovanje, posledično pa pozitivno vpliva na dobre delovne odnose.

Izbira team building programov je v Sloveniji velika. Tu pa se skriva mnogo pasti, saj je ustrezen program tisti, ki je pripravljen natančno za določeno skupino (torej ni generičen). Pomembno je namreč graditi na področjih, ki jih želite doseči. Za dober dogodek se mora organizator vprašati »kaj želim doseči?«, »kakšen je moj cilj?«. Dejavnost, ki ima za svoj prvotni namen druženje in sprostitev, je nekoliko manj strukturirana, bolj predana trenutnim zanimanjem, toku dogodkov, osnovni gradniki pa služijo zgolj kot opora.

Pri gradnji tima, pri katerem je namen sodelovanje in spodbujanje resne delovne komunikacije, se  zahteva, da so gradniki strogo načrtovani, proces napredovanja in dela je voden in usmerjan. Naloge so pogosto težje kot pri nestrukturirani gradnji tima, res pa je tudi to, da ima takšno delo večji skupinski učinek po končanih aktivnostih. Take team building ideje so navadno uspešnejše.

Za kvalitetno usmerjanje toka podjetij, ki se odločijo za teambuilding, je pomembno, da se poleg programa (do tega še pridemo) pozanimajo tudi o izkušnjah voditeljev, mentorjev. Priprava team buildinga je namreč odvisna od zahtevnosti nalog, te pa morajo biti v skladu z zmožnostmi skupine, željami in seveda okoliščinami (npr. slabo vreme), ki jih mora voditelj – mentor upoštevati, zato je oblikovanje prave team building ideje resnično umetnost in natančno delo.

Dobri mentorji so tisti, ki lahko v kratkem času spoznajo skupino. Tako predvidijo kdo izmed posameznikov bo razdeljen v katero od skupin – pri tem mu pogosto pomaga tudi vodja podjetja oz. prijavitelj na delavnice. Ko so posamezniki razdeljeni v skupine, se skupino analizira in opremi z vsemi pomembnimi napotki. Igre in druge aktivnosti so pripravljene vnaprej – in takoj po uvodnih spoznavanjih se program lahko prične.

team building ideje

Po Sloveniji

Ponudbe za team building ideje je v Sloveniji precej. Med najbolj obiskanimi so npr. hiše pobega, omenjajo se tudi aktivne počitnice (npr. nekaj dni) ali po zgledu »gremo po svoje« povabila za oddihe. Aktivnost je lahko obarvana kulinarično, športno, kulturno, znanstveno … idej je mnogo. Peka slovenske potice z najmanj luknjami, pod budnim očesom priznane slovenske kuharice,  košarkaška tekma metov na koš in trojk, obisk muzeja ponoči ali pa znanstveno spoznavanje in učenje v hiši eksperimentov – vse to in še več lahko najdete v Sloveniji.

Na dolenjskem

Tudi na Dolenjske so team building ideje pogoste, vendar so slabo tržene, zato po navadi ne pridejo do ljudi. Sploh če ste od drugod po Sloveniji, vam za organizacijo dogodka priporočamo najem katere od agencij oz. podjetij z dolenjske, ki se na svoj okoliš bolje spozna in se s tem aktivno ukvarja. Mi smo govorili s podjetjem Oštarija-Herbelier, ki svojim gostom poleg izvrstne kulinarike in počitka v zeliščno obarvanih sobah, omogoča tudi organizacijo dogodkov, med katere sodi tudi team building. Ideje so super, prav gotovo pa tudi izvedba  So namreč eno izmed podjetij, ki na Dolenjskem najbolj vidno ustvarja in sodeluje z okoliškimi ponudniki ter dobro pozna »trg«. Kot se je izkazalo, so polni elana, z organizacijo takšnih manjših in večjih dogodkov imajo tudi kar nekaj izkušenj, dobro pa so prisluhnili našim željam in potrebam.

Njihove team building ideje na Dolenjskem izgledajo nekako takole:

Oštarija-Herbelier, ki ima svoje ustvarjalno mesto v Dolenjskih Toplicah, je prenovila svoj program. Po novem svoje goste popeljejo tudi na ogled lepot kočevskega roga, kjer skupaj z mlado ekipo strokovnjakov s področja animacije in preživetja pričarajo nekaj urni izlet v neznano.

team building ideje

Gostje se navdušujejo nad različnimi animacijami, ki služijo kot sprostitev za pare, družine ali kot team buildingi za skupine. So prilagojene posameznikom, letnim časom in vremenskim razmeram ter številčnosti skupine.

Sklop prve team building ideje se imenuje »Postanite ekipa mnogih rok in enih misli«. Gre za ekipno sodelovanje in tekmovanje med različnimi skupinami. V skupine se razdelijo sodelavci/prijatelji že na začetku. Animator jim pripravi naloge, ki so različnih težavnostnih stopenj. Naloge potekajo tako, da skupina opazuje drug drugega. To pripelje do medsebojnega tekmovanja in obenem tudi spodbujanja. V skupini si sodelavci pomagajo, si svetujejo kako opraviti katero od nalog, pogosto pa kujejo tudi načrt, kako ponagajati nasprotni ekipi. Ideja je nadvse zabavna, skupina pa postane enotna, koherentna celota mnogih rok in enih misli!

Druga ideja, ki so nam jo predstavili v Oštariji-Herbelier je »po poti medvedjih šap«. Ste vedeli, da jih je v Kočevskem rogu ogromno? Narisali so jih namreč, da bi označili »pot medvedjih šap«, ki je dolga 2,5km. Speljana je ob lepoticah velikih Jelkah in ob pragozdu. Strokovnjaki, ki so pot zasnovali, pravijo, da je dostopna za vsakogar. Tudi tisti, ki imajo nekoliko manj telesne kondicije se brez težav podajo nanjo, saj so z ekipo mladih strokovnjakov v Oštariji-Herbelier pot zasnovali tako, da se ob pohodu še kaj naučite. Katera je zdravilna rastlinica, ki raste ob poti? Kaj je največji drevesni velikan? Koliko medvedov smo že srečali? Se jih moramo bati? Vse to in še več povedo mladi strokovnjaki, animatorji, ki imajo z vodstvom skupin že dolgoletne izkušnje. Pot medvedjih šap lahko izvedejo tudi s kolesi ali električnimi kolesi. Seveda pa spodbujajo »peš« pot, saj je ta najbolj zdrava, ima pa tudi  najmanj vpliva na okolje.

team building ideje

Najbolj pa smo se navdušili nad izvedbo tretje team building ideje. Kot pravijo v Oštariji-Herbelier, se je namreč v Kočevskem Rogu potikal njihov »Brbuč« (maskota iz potoka Sušica), ki je raztresel zaklad. S pomočjo teambuilding skupine, z nekaj sreče in premišljenimi koraki, se skupine razdelijo po označenih poteh ter pod budnim očesom ekipe animatorjev razrešujejo Brbučeve uganke. Nagrada na koncu je sladka in peneča, skriva pa se v Brbučevi jami. Da ne povemo preveč – vabljeni, da si ogledate in poiščete zaklad kar sami. Mi smo ugotovili, da je največji zaklad to, da se skozi igre in uganke zabava cela skupina, na koncu poti pa prijetno utrujena sklene, da bi šla čez vprašanja še enkrat!

Četrta team building ideja je izredno zanimiva, predvsem za tiste, ki tega niso še nikoli počeli.  Ena izmed tehnik preživetja, ki jih fantje animatorji prikažejo, je izdelovanje rezil ter vrvi. Te vrvi so zanimive, saj gre za posebno tehniko spletanja, ki pripelje do izredno zanimivih rezultatov – vrvi se zlahka ne strga! Spet druga izmed številnih tehnik preživetja pa je kurjenje ognja brez vžigalic. Tako imenovani »bowdrill« znajo animatorji tako natančno, da je prav vsakemu članu iz naše skupine uspelo zakuriti ogenj. Iz vnetljivega prahu se s suho travo in pihanjem zakuri ogenj, na njem pa se speče riba, zajec ali kostanj!

Čar pete team building ideje na Dolenjskem pa je v romantiki. Skupina parov ali posameznikov, ki se med seboj dobro poznajo, se napoti na skupnih pohod po označeni poti na Pogorelec ali Mirno Goro. Na vrhu jih pričaka Oštarija-Herbelier, ki jim pripravi večerjo pod krošnjami dreves, z najlepšim razgledom na dolenjsko. Ob zakurjenem ognju skupina najprej nazdravi s penino iz dolenjskih vinskih hramov, potem pa sledi večerja ob dolenjski kulinariki. Siti in zadovoljni se posedemo v krog, s pogledom sledimo lučem v dolini in pripovedujemo zgodbe. Ste že slišali tisto o Ajdovski deklici? Pa tisto o Brbuču in gorjanskih škratih?

team building ideje

Zaključne team building ideje pa so nekoliko bolj splošne. V Oštariji-Herbelier so nam namreč povedali, da so morali razviti tudi programe, ki so namenjeni tistim, ki Dolenjsko in Belo krajino obiščejo prvič in se želijo z njo še spoznati. Tudi ti dve ideji sta, tako kot ostali, izvedeni v angleščini, zato sta dostopni tudi tujim turistom. Na Dolenjskem si lahko ogledate številne lepote. Tako kot druga območja po Sloveniji je tu raj za ljubitelje zelene barve, saj je velika površina Dolenjskih občin precej gozdnata. Po Dolenjski kraljici, Krki, se lahko zapeljete z Rudolfovim splavom, kjer vas ob animaciji pozdravi Primičeva Julija. Na splavu lahko za večje skupine organizirajo tudi pojedine v obliki cateringov, vožnja in program s harmoniko pa trajata približno 90 minut. Harmoniko in cviček lahko občudujete tudi v zidaniškem turizmu, ki velja za unikatno ponudbo. Ob izjemnem pogledu na Dolenjske griče se spoznajte s Slakovimi pesmimi, če pa Vas zanimajo muzeji, Vam priporočamo povsem novega, v Mirni peči postavljenega »muzej Slaka in Pavčka«. Seveda pa to ni edini muzej. Dolenjska je znana po številnih arheoloških najdbah, dobro etnološko zbirko pa si lahko ogledate v Dolenjskem muzeju. V srednji vek Vas popeljejo na gradu Struga in Žužemberk. Tu vas sprejmejo »po srednjeveško«, ogledate si lahko grad, streljate z lokom, po naročilu pa Vam pripravijo tudi viteške igre.

Začetek Bele krajine je nedaleč stran od Dolenjskih Toplic, zato v Oštariji-Herbelier pogosto sodelujejo z njimi. Dolenjske Toplice so obmejna občina, ki dobro sodeluje tako z dolenjskim kot z belokranjskim koncem (in tudi kočevskim!), zato so njihove team building ideje povezane tudi s tem okolišem. V Beli krajini goste pogosto sprejmejo v vinoteki Šturm, na metliškem gradu, kjer je tudi zanimiv muzej gasilstva. Poleg poletnih radosti, ki jih ponujajo na bregovih reke Kolpe, se pozimi lahko razgibate na smučišču Gače. Če ste nekoliko »brihtne glave« vas čakajo v prav posebni šaljivi osnovni šoli, kjer Belo krajino spoznavate z vrnitvijo v leto 1952. Vabljeni, da se pozanimate koliko časa raste bela breza, poskusite najboljši domači čaj v koči na Mirni gori, pobarvate svojo pisanico ali se spoznate s skrivnostjo peke belokranjskih pogač.

Zgornje team building ideje na Dolenjskem so nam nanizali v Oštariji-Herbelier. Vabljeni, da spoznate njihovo ponudbo!