Dama po imenu »Oštarija«

Oštarija je podjetje, ki sta ga leta 2012 odprla prijatelja in sodelavca Jernej Jarc in Roberto Gregorčič. Lahko, da ste ju kdaj srečali, ko sta se sprehajala po grajskih hodnikih na Otočcu. Jernej je skrbel za organizacijo in bil eden izmed najmlajših sodelavcev z visoko odgovornimi nalogami. Roberto pa je skrbel za gurmanske užitke grajskih gostov, sestavljal menije (ki so tako dobri, da veljajo še danes) in kuhal najboljše turške kave za svoje sodelavce.

Svoje znanje sta leta 2012 preneslo v svoj nov skupni projekt “Oštarija”, Dolenjske Toplice pa izbrala za njen dom.

Ta pot pa ni bila nikoli povsem enostavna. Že na vhodu sta naletela na zaklenjeno kovano ograjo, ki sta jo kar preskočila. Temu se smejimo še danes!

Hiška, ki je danes po Sloveniji in širom znana kot »Oštarija«, Dolenjske toplice pa je ponesla v svet, je bila sprva v slabem stanju. Tej je zato prva ekipa: najožji sodelavci, prijatelji in družina Roberta in Jerneja,  vdahnila novo življenje. Sproščenemu skupnemu delu s šankom sledi soba, ki je nastala po navdihu boljše situiranih kmečkih hiš, s pridihom meščanskega vtisa. To danes kličemo »stari del«, saj se stilno nekoliko razlikuje od drugega dela, ki sledi v nadaljevanju. Konvalinkova soba je prostor, kjer sprejemamo manjše skupine. Izbira imena se zdi samoumevna in logična za Dolenjske Toplice, saj je posvečena Konstantinu Konvalinki, zdravniku in uglednemu Topličanu. Je edina takšna v celotni občini, na svojih stenah pa nosi delček zgodovine, ki goste (kot kažejo izkušnje) pogosto pritegne. Če želite o njemu izvedeti nekaj več, Vas vabimo, da prelistate knjigo Maše Mrguč (izdana leta 2011) ali kliknete na spletno stran knjižnice Mirana Jarca.

oštarija

Nasmejani chef in njegova predana ekipa

Roberto in Jernej sta s svojo pozitivno energijo hitro navdušila tudi mlade in jima predstavila, kaj vse lahko postane Oštarija. Dolenjske toplice so postale središče novih idej, saj so prišli iz vseh koncev, vse od okolice Novega mesta do Bele krajine itd. Sestavili so ekipo, ki deloma drži vajeti še danes. Skozi leta so se pridružili številni pridni ljudje, pustili svoj vtis in delček svoje duše, še danes pa velja, da je »valilnica kvalitetnih kadrov« ravno naša “Oštarija”, Dolenjske toplice pa gnezdo obetavnih mladih. Petje iz kuhinje in smeh ob kavi kažeta na dobre odnose, ki jih ustvarjamo dan za dnem. Ob lepih dnevih se radi nasmejimo kakšnim šalam in  potegavščinam med sodelavci, ob težkih dnevih pa stojimo drug ob drugem in se podpiramo. Verjamemo namreč, da je iskrena komunikacija ključna za dobro počutje in kvalitetno delo.

V sedmih letih je Oštarijo obiskalo veliko število gostov. Ti so našim pridnim rokam in ljubezni do tega, kar počnemo, dali pomemben pečat, nas podprli s svojimi besedami ali svoje navdušenje ob odhodu zapisali kar na steno.  Z zanimanjem za to, kar ustvarjamo, so poslušali številne razlage krožnikov in vin, spremljali naše novosti in nas včasih tudi kritizirali. Oštarija, Dolenjske toplice in naša narava so postali sinonim za sodobni turizem s pridihom domačnosti. Iz vsega tega pa raste nova Oštarija, tista, še boljša – saj dobre besede dajo spodbudo, objektivne kritike pa željo po izboljšavi in nadgradnji.

Slednjo je zaznamovalo leto 2015, ko smo prevzeli upravljanje s celotnim objektom in zasnovali hotel. Oštarija je tako poleg restavracije, kamor sprejmemo več kot 70 oseb, prevzela tudi 7 apartmajev in 5 sob. Svoje prenočišče lahko pri nas najde več kot 30 oseb. Popoldanskim delovnikom smo dodali še dopoldansko delo v recepciji in pripravo kvalitetnih in lokalnih zajtrkov, ki goste pričakajo vsako jutro.

Z veseljem se potrudimo in gostom predstavimo okoliške znamenitosti, lokalne posebnosti in izpostavimo bisere, ki jih ne smejo spregledati. Oštarija, Dolenjske toplice in okoliška narava so zaklad in tu strmimo k celostni predstavitvi krajine ter našemu izvornemu poslanstvu: podpori slovenskih, predvsem lokalnih, ustvarjalcev oz. pridelovalcev.

oštarija dolenjske toplice

Zelišča najdete »na vrtu, krožniku in postelji«

Oštarija je svojo novo prelomnico doživela leta 2018, ko smo se odločili, da želimo zgodbo tradicije, ljubezni in lokalnosti pripeljati do višjega, nekoliko bolj usmerjenega nivoja, ki ga lahko doseže naša Oštarija. Dolenjske toplice smo prepoznali kot zakladnico »zelišč«, ki jih najdemo tako v kuharskih receptih naših babic, kot tudi v vsakdanji medicinski uporabi, v naravi, ki nas obdaja in v znanjih, ki se prenašajo iz rodu v rod.

Oštarijske nastanitvene kapacitete smo tako uredili v zeliščno tematiko. Sobe so opremljene z domačimi zeliščnimi čaji, herbariji, vsaka pa ima tudi svoje ime, ki izhaja deloma iz zeliščarske tradicije kraja, deloma pa iz danes prisotne kulture. Sprehodite se lahko po sobah kot so Šipek, Rman, Ognjič, Kopriva in Timijan, pomirite stres v Sivkini sobi, vonjate Meliso, ali spoznate prednosti danes zelo popularne Kapucinke, ki jo v poletnih dneh pogosto srečate tudi kot okrasje naših krožnikov.

Ker se zavedamo, da imamo delavci v turizmu in gostinstvu veliko vlogo pri ohranjanju in ozaveščanju ljudi, smo svojo energijo usmerili tudi v problematiko smiselne rabe vode ter ravnanja z odpadki. Tako zelenim politikam Slovenije in sveta sledi tudi naša Oštarija, Dolenjske toplice pa nam tesno sledijo. Pohvalimo se lahko s pridobitvijo certifikata Travelife ter Slovenija Green Accomodation, med prvimi pa smo podpisali tudi Vodno zavezo, ki stremi k 100 % Zeleni Sloveniji.

oštarija dolenjske toplice

»Bodi kot Brbuč, ugašaj luč!«

V Oštariji se nam je pridružil mitološki lik Brbuč, ki goste spodbuja k ločevanju odpadkov, smiselni rabi vode ter energije. Goste opozarjamo s pomočjo zabavnih opozorilnih nalepk, izdelali pa smo tudi lesene zabojnike za ločevanje odpadkov, navadne vreče za smeti zamenjali z ekološko-razgradljivimi, umetna čistila pa v več kot 50 % z naravnimi.

Brbuč vas pozdravi na hodnikih, naši mlajši gosti lahko dolgčas preganjajo z barvanjem Brbučevih pobarvank, starejši spijejo kakšno »Brbučevo« žganje ali pa se napotijo po Topliški poti doživetij in prečkajo Sušico, domovanje Brbuča. Več o tem Vam bomo še povedali v nadaljevanju.

Če bi bila Oštarija (Dolenjske toplice) gospa, bi bila povezovalna, temperamentna, zanesljiva, urejena, gostoljubna, nasmejana, domača, svoje delo bi opravljala kvalitetno, inovativno, v svoje pristope pa bi vključevala pristnost, razumevanje okolja in na splošno »za vsakega nekaj«. Gre za ekipo, za družino, za prijatelje, za skupino mnogih rok in enih misli.

Dovolite, da v vas pustimo zadovoljno sled.

Vabi vas Oštarija, Dolenjske toplice.