Oštarija Dolenjske Toplice – tu boste uživali kot v sedmih nebesih

Oštarija Dolenjske Toplice je zeliščni hotel z odlično restavracijsko ponudbo. Tu najde prenočišče več kot 30 oseb. So manjši hotel, z butično ponudbo in zeliščno tematiko. Sobe, ki so poimenovane po zeliščih, so sodobno opremljene in čiste. Zeliščna tematika je posledica opazovanja okolja – saj so tu že od nekdaj gospodinje uporabljale zelišča v svojih kulinaričnih izdelkih, gospodje so kuhali žganje in vanj namakali zelišča, na krožnikih pa jih najdemo še danes. Uporaba in namen zelišč se je sčasoma sicer pozabljal, sedaj pa se spet obuja v modernih oblikah. Oštarija Dolenjske Toplice se je prav zato odločila, da bo svoje ideje usmerila predvsem v to omenjeno tematiko.

»Biti kot v sedmih nebesih« je poved, ki jo izreče nekdo, ko zares neizmerno uživa. Gre za besedno zvezo, ki je v našem besednjaku v uporabi že dolgo časa, opisuje pa predvsem trenutke s posebnim pomenom. In če v naslovu piše, da boste v Oštariji uživali kot v sedmih nebesih, pa je prav, da vam jih vseh sedem tudi opišemo.

Začnimo na začetku, torej pri točki 1. Oštarija Dolenjske Toplice je gotovo nekaj posebnega, saj so svoje sobe, kot že napisano zgoraj, »oblekli« v zeliščno tematiko. Tu najdemo sobe z različnimi imeni: Timijan, Kapucinka, Trobentica, Šipek, Sivka itd. Vsaka izmed sob nosi tematsko ime zelišča, ki je znotraj sobe predstavljeno na različne načine. Zelišče lahko najdete v obliki čaja, mazila, herbarija in stenskega okrasja, kot šopek ali pa ga povezujete z barvno paleto sobe. Soba »trobentica« je svetlejših rumenih odtenkov, takšne so tudi dekoracije, zavese, barva pohištva, soba »šipek« pa je rdečih odtenkov, rdečega lesa, rdečih dekoracij, krasijo jo šopki posušenega šipka.

oštarija dolenjske toplice

Druga izmed točk, ki jih je potrebno omeniti, ko pridemo do restavracije Oštarija Dolenjske Toplice pa je kulinarika. Tu je hrana zares izjemna, saj poleg kvalitete sestavin in načina priprave hrane, veliko pozornost posvečajo izgledu in reprezentaciji. Ta je fascinantna in raznobarvna. Poleg kvalitetnega obroka, ki je sestavljen iz večinsko lokalnih sestavin, vam postrežejo z dolenjskimi vini, ki v vinski karti prednjačijo. Sicer pa si lahko izberete tudi vina drugih vinskih regij, etiket imajo namreč več kot 130.

Chef Roberto je poleg svojega dolgoletnega izobraževanja veliko pozornost namenil tudi kalkulaciji energijske vrednosti živil. Ta omogoča, da se posamezniki, ki stopijo v restavracijo Oštarija Dolenjske Toplice dodobra najedo, obenem pa zaužijejo vse energijske in prehranske vrednosti, ki jih telo od njih zahteva in potrebuje za nemoteno delovanje.

Tretja izmed točk je zelo pomembna. To je nadgradnja, ki so jo naredili v preteklem letu v podjetju Oštarija Dolenjske Toplice.  Gre za organizacijo in pripravo team buildingov, aktivnosti in dogajanj. Ste že slišali za team building po Kočevskem rogu? V Oštariji so prvi z dolenjske strani kočevskega roga, ki ga izvajajo. In ker so za povezovanje, saj »skupaj več vemo in več znamo«, so k sodelovanju povabili še kočevsko stran Kočevskega Roga. Skupaj tako ustvarjajo aktivne, zanimive, animirane delavnice, ki jih pod budnim očesom strokovnjakov s področja preživetja in narave vodijo v vseh vremenskih pogojih. Kot pravijo, je bil cilj namreč ravno to, da bodo aktivnosti dostopne vsem: telesno zelo aktivnim, manj aktivnim, starejšim, mlajšim, vsem vremenskim pogojem in letnim časom, izpeljejo pa jih lahko tudi v tujih jezikih, kar na aktivna doživetja pritegne tudi tujce.

oštarija dolenjske toplice

Četrta in vse bolj pomembna točka, ki jo Oštarija ponuja, je okoljsko ozaveščanje. Spoštovanje narave in njenih darov je namreč ključno za kvalitetno delo in trajnostni turizem. Ker se zavedajo, da prav delavci v turizmu in gostinstvu pripomoremo k onesnaženju ALI spoštovanju lokalnega okolja smo pomembni promotorji in ozaveščevalci. Ideja, ki jo v podjetju Oštarija Dolenjske Toplice spodbujajo, je posredovana preko mitološkega lika »Brbuč«, pošasti, ki biva v Sušici. Opisala jo je že Ivanka Mestnik v knjigi o Brbuču in Gorjanskih škratih,  v Oštariji pa so jo vzeli za svojo. Brbuč je prijazen mali-bratranec gorjanskih škratov in njihov velik prijatelj. V Dolenjskih Toplicah biva v potoku, ki teče skozi center, to je potok Sušica. Oštarija Dolenjske Toplice je Brbuča uporabila kot lik, ki opozarja goste hotela in restavracije z napisi na nalepkah »bodi kot Brbuč, ugašaj luč!«, »Zapiraj okno, ko prižgeš klimo«, »zapiraj vodo«, »ločuj odpadke« in podobno. Navodila goste spodbudijo k spoštljivemu ravnanju do okolja in okoljski ozaveščenosti. Bili so tudi eni prvih, ki so podpisali prisego za čisto vodo, imenovano »vodno zavezo«, ki jo za celotno slovenijo promovira Slovenska turistična organizacija.

Peta točka, ki vodi do sedmih nebes v Oštariji so odnosi. Ti so pristni in spoštljivi, za goste gostoljubni, za lokalne prebivalce podporni. Živimo namreč skupaj, v sožitju in soodvisnosti in so pomoči se v podjetju Oštarija Dolenjske Toplice močno zavedajo.

Oštarija dolenjske toplice

Šesta točka do nebes je okolje v katerem ustvarjajo. Pravijo, da so Dolenjske Toplice njihov raj. Ustvarjajo v kopališkem kraju, kraju z dolgoletno zgodovino. Kot termalni kraj so zapisane že v dvanajstem stoletju, nekaj stoletij kasneje pa je o njih pisal tudi cenjeni Janez Vajkard Valvasor, s čimer se še danes radi pohvalijo. Tu je svoje dolgoletno službovanje zaključil tudi Konstantin Konvalinka pa Dragotin Gregorc in številni drugi ugledni posamezniki, ki so v kraju pustili svojevrsten pečat. Res so nekaj posebnega, te Toplice. Toplice kot kopališki kraj in Toplice kot kraj, kjer se najde Oštarija Dolenjske Toplice.  Kraj užitka v polnem pomenu besede, prav gotovo.

Zadnja, sedma točka do nebes, ki je nikakor ni zanemariti, smo mi, obiskovalci kraja in Oštarije Dolenjske Toplice. Prav obiskovalci ustvarjamo zgodbo restavracije in hotela, ta pa raste in se nadgrajuje v povezovanjih, sodelovanjih, novih idejah in kvalitetnih vsebinah, ki jih gosti vse bolj iščemo in želimo.

Gostje si želimo kvalitetnega počitka, umika od norega sveta hitenja, kvalitetne kulinarike,  welness razvajanja, aktivnega preživljanja prostega časa, novih znanj in zanimivih vsebin – vse to najdete v Dolenjskih Toplicah.