Prebudite vse svoje čute

Vsaka soba v Oštariji Herbelier nosi svoj podpis. V 12 apartmajih in sobah se sprostite tako, kot vam je pisano na kožo: poiščite zelišče, vonj katerega vas bo sprostil in umiril. Med blazinami pa izberite ono, ki vas bo zazibala v najbolj miren sen.

Goste hotela vsako jutro pocrkljamo s kraljevskim domačim zajtrkom. Ne pozabite izkoristiti številnih ugodnosti v okoliških krajih: pišite nam ali nas pokličite.

Zelena nit Oštarije Herbelier so avtohtona zelišča. Nabiramo jih na obronkih prastarih gozdov, domačih zelenih gričih, prostranih senožetih in vzgajamo na svojih vrtovih. Z njimi vas presenečamo na krožnikih, sproščamo na blazinah ter navdihujemo ob prav posebnih pustolovščinah.

Toplo dobrodošli ste vsi: popotniki, družine, poslovni gostje, otroci pa tudi hišni ljubljenčki. Veselimo se vašega obiska!

Herbal retreat Zeliščni hotel

Šipek pomaga pri

Šipkov čaj

Šipkov čaj odpravlja tudi pomladansko in/ali jesensko utrujenost, mlahavost in bledico. Pri prehladu se priporoča pitje šipkovega čaja, ki mu dodamo lipovo cvetje. Takšen čaj naj bi se v zimskem času pil redno. Zaradi šipkovih zrn je čaj potrebno kuhati 5-10 minut (naj vre). Vitamin C v čaju, kot že omenjeno, ostane tudi do nekaj ur. Popijemo pa ga lahko 2-3 skodelici na dan. Vseeno pa previdnost ni odveč, saj bi prevelika količina slabo vplivala na hrbtni mozeg in srce.
Spočijte si v apartmaju ŠIPEK.

Šipek ali divja vrtnica

Rožnate cvetove šipka lahko v zgodnjem poletju občudujete po vsej Sloveniji, plodovi pa dozorijo septembra in oktobra. Eno najstarejših zdravilnih in okrasnih rastlin omenjajo že tisočletja stari viri; plodovom šipka priznavata zdravilne učinke tako tradicionalna kot uradna medicina.

Plodovi pomagajo krepiti odpornost. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C preprečujejo gripo in prehlad, preprečujejo kvavenje iz dlesni ter blažijo vnetja sklepov in izboljšujejo gibljivost le-teh. Nosečnicam koristijo pri slabokrvnosti, doječim mamicam pa pomagajo odpravljati utrujenost.

Šipkove plodove naberite jeseni. Razrežite jih, izluščite semena in iz njih dobro sperite belkaste laske. Nato jih posušite. Takšni plodovi imajo prijeten aromatičen vonj po sadju ter kiselkast, malce trpek okus.

Uporaben recept za šipek

»Sladki šipkov šnopček«

Nabrane in očiščene plodove šipka (približno pol kile) za nekaj ur namočimo v hladno vodo. Potem jih ocedimo, osušimo in narežemo na majhne kose. Ko smo končali jih stresemo v steklenice, posujemo z sladkorjem (300g belega sladkorja) in zalijemo z žganjem (3l). Ko napolnimo steklenice jih močno zapremo in postavimo nekam na toplo – na direktno sončno svetlobo, ki bo v nekaj dneh sladkor raztopila. Steklenico nekaj dni (teden ali dva) zapored dnevno premešamo, da se sladkor lažje raztaplja. Po enem ali dveh tednih (po želji) je šnopček pripravljen.

Šipek in njegovi mnogi obrazi

Šipek je pravzaprav divja vrtnica. Je ena najstarejših okrasnih rastlin. Uporabljata ga tako tradicionalna kot uradna medicina, saj gre za uporabno zel z zdravilnimi učinki. V domačih omaricah ne sme manjkati, saj ob prehladih saj našemu telesu vrača odpornost pa tudi preprečuje in zdravi sezonska obolenja, ki so marca in aprila pa tudi na zimo zaradi temperaturnih sprememb tako pogosta.

Kako pa ga imenujete pri vas doma? Slovenija pozna številna poimenovanja za raznolike zeli, kar kaže na vsesplošno uporabo – prek različnih pokrajin pa skozi različna obdobja in generacije. Tudi šipek ni izjema, saj ljudska poimenovanja najpogosteje kažejo na njegovo uporabnost ali videz. Naj jih nekaj naštejemo: babji zob, bavec, divja roža, gošavka, goščevje, harambuc, kokoška, kopina, mačeha, navadni šipek, ošipek, pasja gart(roža), srbevka, srbin, srbljivka, srborit(ec), srboritka, ščiša(k), ščipek, šipečje, šipoje, vodenink, voglovje, volčji zob, zobatka.

Kateri vam je najbolj všeč? Nam je tale: “A boste en čajček iz babjih zob?”