Gostilna Dolenjske Toplice za malico ali kosilo

Gostilna Dolenjske Toplice je situirana v centru termalnega kraja Dolenjske Toplice. Gre za podjetje, ki je leto 2012 odprlo svoja vrata pod imenom Oštarija, z leti pa postajala vse bolj prepoznavna tudi pod nekoliko drugačnim nazivom, to je kar Gostilna Dolenjske Toplice. Takšno ime je namreč dobila kar po dejstvu, da je edina v termalnem kraju, ki v centru postreže svoje goste s hrano. Vse ostale nudijo le tople napitke, pijače, nekatere pa tudi nekaj prigrizkov, vendar v resnici nič večjega, kar bi lahko imenovali malica ali kvalitetno kosilo. Gostilna Dolenjske Toplice se nahaja v strogem centru, kar je za malico ali kosilo dobra, predvsem pa priročna izbira. Na poti med Dolenjsko in Belo krajino, na poti na smučanje na smučarskem centru Gače ali kot počitek od vožnje na morje, v času med sestanki ali kot povezava med opravki in študijskimi aktivnostmi, so vsak dan v tednu (razen ponedeljka, ko počivajo) odprta vrata njihove restavracije.

Kriterije za ocenjevanje ponudbe je Gostilna Dolenjske Toplice postavila kar visoko.

Prvi izmed kriterijev, po katerem ljudje ocenjujemo hrano je cena. Tu je malica med 5 in 7 €, glavna jed pa že od 10 € dalje. V izbor kosil so vključeni kar trije hodi: juha, glavna jed s solato in sladica. Tu Vam prijazno osebje ponudi kar nekaj izbire. Na jedilniku so namreč vedno 3 juhe, 3 glavne jedi ter okusna in raznovrstna solata ter dnevna sladica, po navadi sestavljena iz dveh ali treh različnih slaščic.

gostilna dolenjske toplice

 

Drugi izmed kriterijev, ki je med poznavalci veliko bolj pomemben kot dostopnost je kvaliteta. Gostilna Dolenjske Toplice je znana po tem, da kupuje kvalitetne surovine. Te kmetijske proizvode pripeljejo iz lokalnih kmetij. V okolici že leta dobro sodelujejo s kmeti, ki so z njihovo pomočjo s časom izboljšali svoje proizvode ter razvili nove. Tako je na primer iz doline moč kupiti najboljši jogurt ali sir za žar, daleč naokoli po Sloveniji so znana jabolka in kis, tudi krompirja, kolerabe in ostalih izdelkov je skoraj dovolj za celo leto.

Tretji izmed kriterijev, ki pogosto ostane neopažen, je prijaznost in gostoljubnost. Gostilna Dolenjske Toplice zaposluje strokovnjake svojega področja. Tu so zaposleni najboljši kuharji, najboljši natakarji in strokovni delavci. Iz kuhinje smo slišali petje kuharja, nasmejani natakarji pa so nas odpeljali do rezervirane mize, ki je v takšni gostilni skoraj-da vsak dan obvezna.

Četrti kriterij je parkirišče. Za vse tiste, ki hitijo po opravkih in so se v Dolenjske Toplice ustavili le na malico ali kosilo je pomembno vedeti kje parkirati. Gostilna Dolenjske Toplice si deli prostor za parkiranje z občinsko stavbo kulturno kongresnega centra. Tu označite svoj čas prihoda in dve ure parkirate brezplačno. Do Oštarije iz parkirišča vodi tudi pločnik med stavbama, ki povezuje in skrajša pot od parkirišča do užitkov v kulinaričnih mojstrovinah.

gostilna dolenjske toplice

Eden od kulinaričnih presežkov pa so poleg malic in kosil tudi degustacijski meniji, preko katerih skorajda ne moremo. So dolgoletni del ponudbe restavracije in pomembno je omeniti, da so bili celo eni izmed prvih na območju dolenjske in bele krajine, ki so to ponujali. Sam protokol poteka tako, da vas natakarji ob sprejemu mize vprašajo ali ste na kaj alergični ter če česa ne jeste. Omenjeno hrano tako izključijo iz jedilnika iz Vam omogočijo, da uživate v brezskrbnem razvajanju. Če izberete meni s petimi hodi to traja nekje okvirno med dve do tri ure. Najprej Vam postrežejo s pozdravom iz kuhinje, potem pa kot pravijo »zaštartajo zares«. Pozdravu sledi hladna predjed, dnevna juha – po navadi zelenjavna kremna, juhi sledita topla uvodna jed ter sorbet, ki je gostom posebno všeč. Sledi glavna jed, vedno bogata in dovolj velika, da se najedo celo najbolj zahtevni posamezniki. Po glavni jedi sledi še najslajši del – sladica, za katero kot pravijo »prejmejo vedno največ pohval«.

Eden od kriterijev, ki so v Oštariji ključnega pomena je izgled. Na kreacijah in reprezentaciji v Oštariji kar veliko delajo. Posvetijo ji ure in ure, glavni chef Roberto pa ni nikoli povsem zadovoljen, saj je večni perfekcionist. In to je dobro, saj smo po okušanju njegovih jedi obnemeli. Kot smo opazili večina gostov svoje krožnike tudi fotografira, kar pa v resnici ni prav nič čudnega, saj kreacije kar kličejo k temu.

Gostilna Dolenjske Toplice ponuja še večje razvajanje. Temu pravijo »meni z osmimi hodi«. Meni z osmimi hodi se od menija s petimi razlikuje v količini ponudbe in trajanju. Slednji traja približno tri ure, včasih tudi več. Hladni predjedi sta dve, tudi topli sta dve, po glavni jedi pa pred sladico postrežejo še z lokalnimi siri. Tudi tu se trudijo, da postrežejo predvsem z lokalnimi sestavinami, izvirajo pa iz receptov, ki so za to območje značilni. Ker stari recepti ne bi bili tako okusni, kot to zahteva izkušen gurmanski kritik danes, so jih preoblekli v moderno preobleko.

Če iščete dobro kosilo, malico ali večje kulinarično razvajanje je Gostilna Dolenjske Toplice gotovo prava izbira. Tu vas prijazno osebje postreže z cenovno ugodnimi in visoko kvalitetnimi obroki, ki jih črpajo iz zgodovine okolja ter jih sestavljajo z inovativnimi in modernimi pristopi. Gostoljubnost, okusnost, cenovna dostopnost in lokacija so le ene izmed številnih prednosti, ki vabijo v Dolenjske Toplice. Poskusite tudi vi… mi smo navdušeni.