Domača čistila à la “Herbelier”

Domača čistila postajajo vse bolj iskano področje povpraševanja po čimbolj ekoloških in naravi prijaznih izdelkih, ki se v zadnjem času na trgu zelo odraža. Ker želimo tudi mi v smer naravi prijaznega in spoštljivega turizma, ki bo podkrepljen s ponovno uporabo izdelkov in vsesplošno trajnostno naravnanostjo, smo se odločili, da naredimo alkimistični poizkus in se preizkusimo v kuhanju domačega čistila. Narejena domača čistila so namenjena uporabi naših gostov – z njim lahko umivajo roke, lase in telo, perejo perilo ali v apartmajih pomivajo umazano posodo.

V Oštariji sicer v splošnem domača čistila predstavljajo več kot 50 % vseh čistil, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Kot imetniki znaka Travelife in Slovenija Green smo namreč speljali proces izobraževanja in pripravljanja na projekt. Ta je v nas poleg učenja o odpadkih in ravnanju z energijo ter vodo, vzbudil zanimanje za dodatne aktivnosti, kot so domača čistila, alternativni materiali in kaj vse še lahko naredimo, da bi bila naša Slovenija še bolj zelena.  Ne zdi se nam več preprosto najlažje, da prazno embalažo mleka vržemo v koš za ločevanje. Še lažje in lepše je v Oštariji od tedaj, ko smo zamenjali plastične, iz nafte izdelane vrečke, z naravnimi – tistimi, ki jih izdelajo iz odsluženih koruznih listov.

Gre za primer ponovne uporabe, za predelavo in ta se začne že pri ločevanju odpadkov, nadaljuje pa se z premišljenim nakupom v trgovini. Zakaj torej ne bi kupovali razgradljivih vrečk v primerjavi z umetnimi?

domača čistila

Domača čistila iz odsluženih olupkov

V gostinskem podjetju, kot je naše, se povečuje povpraševanje po naravnih sokovih kot je npr. sveže iztisnjen pomarančni sok, porabimo pa tudi ogromno količino limon. V običajnem bi olupki odsluženih limon in pomaranč romali v koš, tokrat pa smo se odločili in jih teden dni zbirali v posebni posodi, kamor smo prilili nekaj litrov vode. Ko so limone in pomaranče spustile svojo esenco, smo jih precedili in iz vode začeli pripravljati naša domača čistila.

Precejeno vodo smo zavreli, odstavili, ji primešali naravno domače milo (ki smo ga prej naribali) in ga močno razmešali, da se je masa nekoliko zgostila. Na koncu smo dodali še žlico alkoholnega kisa in žlico sode bikarbone (ta je mimogrede vsestransko uporabna!) ter dobljeno snov ohladili.

Domača čistila bi lahko izdelali tudi na številne druge načine. Številne zeliščarske kmetije po Sloveniji namreč pridelujejo tinkutre in olja, ki so poleg svojega značilnega in intenzivnega vonja tudi zelo uporabne. Povsem brez težav lahko za bolj intenziven vonj čistila kanite nekaj kapljic eteričnega olja in dobro premešate.

Ne samo domača čistila, Oštarija je začela sodelovati tudi z lokalno zeliščarko Tino, ki v svojem prostem času poleg obiskovanja različnih svetovnih krajev rada tudi »čara«. Ima številne certifikate, preko katerih ustvarja svojo majhno blagovno znamko. Za Oštarijske goste je pripravila domača milca, ki jih prejme vsak obiskovalec hotela. Milca so raznolika – vse od domačih zelenih z aromo melise, do črnih mil z ogljem. Poleg mil pa Tina pripravlja tudi soli, ki so uporabna na najrazličnejše načine. Mi smo izbrali grobo sol z rožmarinom, ki jo gostom ponudimo kot piling. Super ideja, kajne?

V Oštariji pripravljamo še številne zanimive stvari, kot so domača čistila, vas pa Vabimo, da zgodbo zelišč soustvarjate in nam napišete še kakšno svojo idejo J